URMEAZA SA FACI O
INTERVENTIE HISTEROSCOPICA?
pointer URMEAZA SA FACI O INTERVENTIE HISTEROSCOPICA?

Histeroscopia este o procedura chirurgicala prin care se exploreaza sau se opereaza cavitatea uterina, orificiile trompelor, colul sau vaginul cu ajutorul histeroscopului. Acesta este un instrument subtire (de 3-8 mm diametru), conectat la o camera video si o sursa de lumina cu fibra optica. Prin histeroscop se pot introduce diferite instrumente pentru biopsie, cauterizare sau instrumente chirurgicale. Prin metoda histeroscopica se pot opera polipi, fibroame cu anumite localizari si dimensiuni, se pot sectiona aderente sau se corecteaza defecte ale uterului.

Histeroscopia este o procedura relativ sigura, insa nu poate fi exclus riscul aparitiei unor complicatii, asa cum sunt aderentele.


Aderentele intrauterine, numite si sinechii, sunt benzi fibroase care apar intre peretii uterului si care se formeaza prin cicatrizarea anormala a stratului intern al uterului (numit endometru). Riscul formarii sinechiilor uterine este foarte mare dupa traumatism sau infectii:
- chiuretaje – frecventa si severitatea aderentelor sunt cu atat mai mari cu cat numarul de chiuretaje este mai mare;
- nastere – atunci cand este necesara interventie pentru a opri hemoragia sau a inlatura resturi placentare
- interventie histeroscopica
- endometrita

Este imposibil de prezis inainte de operatie daca o femeie va dezvolta sau nu aderente.

Consecintele aderentelor intrauterine sunt importante si se pot manifesta imediat sau dupa mai multi ani:
- tulburari menstruale – durere si sangerari abundente (dismenoree) sau lipsa mentruatiilor (amenoree). Atunci cand exista tulburari menstruale determinate de aderente, se pune diagnosticul de sindrom Asherman.
- infertilitate – in peste 40% din cazuri
- avorturi spontane repetate
- sarcini complicate (de exemplu, sarcina extrauterina, nasterea prematura, implantarea anormala a placentei)

Inlaturarea aderentelor se poate face doar printr-o noua operatie, numita adezioliza, insa riscul de recidiva este mare: la circa 1 din 4 femei sinechiile se refac, intr-o forma adesea mai severa, mai extinsa si mai greu de inlaturat. Aderentele refacute necesita interventii repetate.

Datorita riscului crescut de refacere, este mai eficient sa previi formarea aderentelor inca de la prima operatie!

In prezent, nu exista o metoda ideala care sa impiedice formarea aderentelor. Este dovedit insa ca utilizarea anumitor tehnici chirurgicale, asociata cu aplicarea unei bariere care reduce contactul dintre tesuturi (asa cum este HYALOBARRIER®) previne in mod eficient formarea aderentelor si reduce severitatea lor.

HYALOBARRIER® GEL ENDO este gel steril de acid hialuronic 100% auto cross-linkat special conceput pentru utilizare in interventiile endoscopice, asa cum este si histeroscopia. El se aplica la sfarsitul interventiei chirurgicale, adera la peretii uterului si persista timp de 7 zile, creand o bariera eficienta care previne dezvoltarea aderentelor. Fiind obtinut prin condensarea acidului hialuronic, un component natural al organismului, HYALOBARRIER® este biocompatibil.

HYALOBARRIER® GEL ENDO utilizat in interventiile histeroscopice a dovedit clinic reducerea importanta a dezvoltarii si a severitatii aderentelor, precum si reducerea recidivelor.

Aderente intrauterine (sinechii uterine)
Aderente intrauterine (sinechii uterine)
Sinechii uterine vizibile ecografic
Sinechii uterine vizibile ecografic
Sinechii uterine - imagine histeroscopica
Sinechii uterine - imagine histeroscopica


Yu D et al. Fertil Steril 2008;89:759-779. Bosteels J et al. Gynecol Surg 2014;11:113-127. Wallwiener M et al. Gynecol Surg 2012;9:465-466. HYALOBARRIER® GEL și GEL ENDO – Prospectul produsului, 2014.